8 vecí, ktoré sa oplatí zdieľať tento mesiac alebo obyčajný život klaviristu 

« Novinky

1. “To nie je vec politiky, to je vec zdravia” Prof. Wolfgang Mastnak tak reagoval na znižovanie dotácie vyučovacích hodín pre hudobnú výchovu. Naše zdravie potrebuje hudbu. Bodka.

Je vedecky dokázané, že náš mozog potrebuje spracovávať informácie 60 % kognitívne a až 40 % umeleckým spôsobom. Prof. Mastnak sa venuje neurovede, prvý doktorát mal z matematiky, aktívne hrá na klavíri a prednáša na univerzitách po celom svete.


2. V auguste sa nám podarilo dokončiť novú metodiku – SLABIKY. Myslím si, že Tomáš Boroš systematicky prináša do výučby hudobnej výchovy jedinečný prístup. V SLABIKÁCH spája rozvoj rytmického cítenia s precvičovaním anglickej výslovnosti jednotlivých slabík. Vytvára dynamický presah medzi hudobnou výchovou a výučbou anglického jazyka. Súčasťou publikácie je 40 videí, ktoré sme natočili s deťmi z Veľkého Krtíša.


3. Splnil sa mi sen. Podarilo sa mi overiť, že umenie Johna Cagea a Yoko Ono je zaujímavé aj pre tínedžerov. Na 4 interaktívnych koncertoch sme stretli viac ako 120 tretiakov a štvrtákov zo Strednej odbornej školy vo Veľkom Krtíši a Gymnázia Martina Kukučína v Revúcej. Hrali sme spolu na kaktusoch (podobne ako v skladbe Branches) komponovali hudbu pomocou vody, pohára a krhly (podobne ako v performance Water Walk) a celý worksop sme zakončili písaním svojich snov a želaní (podobne ako v performance Wish Tree).


4. Učiť ma baví. Po 6 rokoch som opäť učil na pôde Pedagogickej fakulty v Bratislave. Spolu so skupinou 14 študentov sme analyzovali súčasné problémy školského systému a navrhovali riešenia. Inováciami sa to v triede len tak hemžilo. Keď som sa ich opýtal, či by boli ochotní platiť za vysokoškolské štúdium, 50% z nich odpovedalo áno. 80% z nich chce byť učiteľmi.


5. “Ľuďom sa páči, keď si umelec odreže ucho, ako van Gogh. Ale naše uši zostávajú na mieste, máme domovy, manželky, deti, mačku, auto a elektrické svetlo namiesto sviečok. Sme len normálni ľudia, ktorí sa snažia žiť „normálny“ život, čo je pre mnohých často veľkým sklamaním.” napísal Piet-Jan van Rossum, môj priateľ, holandský skladateľ žijúci v Belgicku. Piet-Jan V článku “Čo je priateľstvo a odkiaľ prichádza? píše nielen o živote skladateľa v Holandsku ale aj o priateľstve a vzťahu k Slovensku. Hudbu Piet-Jan van Rossuma si môžete vypočuť aj na najnovšom CD VENI ensemble Nachtboek – Quotations


6. Posledný mesiac ma upokojuje kniha “MOC FAKTOV – Desať dôvodov, prečo máme o svete mylné predstavy – a prečo sme na tom lepšie, ako si myslíme.” Hans Rosling bol švédsky lekár, vedec, profesor medzinárodného zdravia a fenomén globálnych konferencií na TED-e.


7. Ak hľadáte inšpiráciu, podporu a komunitu učiteľov, pridajte sa k nášmu Klubu Učiteľov!
V školskom roku 2024/2025 sme pre vás spolu s Tomášom Borošom a Evou Šuškovou pripravili 6 stretnutí, z toho 4 online a 2 prezenčne na Pedagogickej fakulte v Bratislave. Každé stretnutie bude plné praktických nápadov, noviniek a možností, ako priniesť do vyučovania nové podnety. Prvé online stretnutie povedie Eva Šušková už 24.10. od 14:30 do 16:00. Téma “Môj hlas, moje zrkadlo”.


8. 27.10. 2024 o 19.00 hod vás srdečne pozývame na koncert, kde spoločne so sopranistkou Helgou Vargou Bach predstavíme ďalších 18 nádherných piesní Charlesa Ivesa v rámci projektu IVES 114. Ak chcete spoznať Ivesovu hudbu ešte bližšie, môžete si vypočuť moju hudobnú dielňu alebo pozrieť rozhovor s Tomášom Borošom z roku 2022.


Ak chcete podporiť moju tvorbu a oz InMusic, či ISCM, môžete si kúpiť naše CD, knihu alebo notyobjednať si inovačné vzdelávanie alebo sa stante našim pravidelným predplatiteľom.